2016. március 6., vasárnap

Magyar Kupa 2016


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom a tavaszt! Februárban már azt várom, mikor lépünk át márciusba. A tél vége nem csak azt jelenti, végre elfelejthetjük a réteges öltözést, hanem a végre igazán zöld lesz a táj és túrázhatunk, szervezhetünk kültéri programokat vagy járhatjuk a várost. Azonban még tavasszal is jó néhány hideg programot is beiktatni. Tudom, tudom, sokan megkönnyebbülnek, hogy lassan magunk mögött hagyhatjuk a telet. Azonban van az a program, amiért érdemes ismét nagykabátot húzniEgy korábbi bejegyzésemben már írtam róla, a jégkorong igen régóta szerves részét teszi ki az életemnek. Ugyan több-kevesebb figyelemmel követem mind az NHL-t, mind a KHL-t, de igazából a magyarok, a magyar csapatok állnak közel a szívemhez. Az ő meccseiket nyilvánvalóan sokkal szívesebben nézem, míg mondjuk egy NHL-es játszmáért nem maradok fenn hajnalig.

Azok, akik nem igazán követik a jégkoronggal kapcsolatos híreket, már javában zajlanak a rájátszásmeccsek. Nyilván felvetődik bennetek a kérdés, ha már elkezdődött a playoff és hamarosan a szezon végéhez közeledünk és világbajnokság sincs a láthatáron, minek írom a bejegyzés?


Nos, nem másért, mint a Magyar Kupáért. Ha még csak ismerkedtek a jégkoronggal és nem feltétlenül akartok kiadni kicsivel több, mint ezer forintot, akkor itt a helyetek. Ugyanis, mikor én voltam kint, teljesen ingyenes volt és nem hinném, hogy ezt a későbbiekben is megváltoztatnák. Vagyis láthattok egy csomó felnőtt (!) jégkorong meccset ingyen. Létezhet ennél jobb? Hát persze, hogy nem. Az MK tökéletes az olyan nézők számára, akik csak ismerkedni akarnak a jégkoronggal és az egész világával. 

Az idei Kupát viszont én is élőben fogom nézni, nem pedig a tévéből a döntőket. Nos, ha nem is az összes meccset, de ötöt mindenképpen. Ugyanis sokszor beszéltek már arról, most végre eljött az idő és a Vasas felnőtt csapatot csinál ismét. Számomra kezdett unalmassá válni ez a Pató Pál uras hozzáállás, mert ígérgetni azt kétségtelen, tudnak. Viszont egész eddig nem tudtam komolyan venni őket. Habár most sem rendelkezik a Vasas felnőtt csapattal, a kezdő lépéseket úgy tűnik, megtették. Egy fiatal kerettel (1999-1996) neveztek első alkalommal a Magyar Kupába tapasztalat szerzés céljából. Nincs is alkalmasabb hely, hogy az U20-as korosztály megismerkedjen a felnőtt játékkal.
A fiúk egy meccsen vannak túl. Igaz, kikaptak, viszont a meccs jelentős részében profikhoz méltóan tartották magukat. Rá kell jönniük azok a cselek, amik a korosztályuknál működnek, azok itt vajmi keveset érnek.

De nézzük is meg pontokba szedve: 
 • ingyenes (?) : ugyan ezt nem állíthatom száz százalékig biztosan, de mint az előbb is írtam, nekem nem kellett fizetnem. És azt elég nehezen tudnám elképzelni, az egyik meccsért kérnek pénzt, a másikért pedig nem. Egy ingyenes program máris csábítóbbnak és pénztárca kímélőnek hangzik, nem?
 • felnőtt : épp ezért olyan jó, felnőtt meccset tudtok nézni ingyen. Az utánpótlás meccsek ugyan ingyenesek, de legyünk őszinték, inkább a felnőtt és kiforrottabb játékosok küzdelmeit nézzük, nem igaz?
 • hangulat : minden sportesemény élőben sokkal izgalmasabb, még úgyis, ha fogalmunk sincs arról, mi zajlik éppen a pályán. Személy szerint a jégkorongszurkolókat sokkal jobban kedvelem, mint a focidrukkereket. A múlt hétfői Vasas-UTE meccsen voltam kint és igaz, nem volt teltház, de lelátó megnyitott része megtelt szurkolókkal. Mind a buzdítások, mind a tipikus jéghoki zenék... Szóval a légkör zseniális.
 • élvezetes játék : pörgős, eseménydús, néha követhetetlen és dinamikus. Ezek jutnak először eszembe, ha a pályán látott dolgokra gondolok. Eleve a pálya mérete nem teszi lehetővé a lassú, szinte már sétáló játékot. Másrészt nem cammoghatsz a koronggal anélkül, hogy ne ütköznének le. A jégkorong nem szereti a lassúságot. Jóval nehezebb bújtatni a korongot, mint mondjuk a focinál a labdát. 
A selejtezőkből eddig hármat játszottak le, így még igencsak a kezdetén vagyunk. A meccsek hétfőként, szerdánként, péntekenként és szombatonként vannak. A helyszín értelemszerűen változók.

A még hátralévő meccsek (selejtezők) sorrendje:
 • Vasas-FTC : március 7., hétfő, 17.40. Jégpalota
 • FTC-UTE : március 11., péntek, 18.00. Pesterzsébet
 • DHK-MOL Liga kiesője : március 11., péntek, 18.00. Debrecen
 • Vasas-DAB : március 12., szombat, 18.10. Jégpalota
 • Vasas-DHK : március 16., szerda, 17.40. Jégpalota
 • DAB-MOL Liga kiesője : március 16., szerda, 18.15. Dunaújváros
 • FTC-DHK : március 18., péntek, 18.00. Pesterzsébet
 • UTE-MOL Liga kiesője : március 19., szombat, 18.30. Újpesti Jégcsarnok
 • Vasas-MOL Liga kiesője : március 21., hétfő, 17.40. Jégpalota
 • DAB-DHK : március 21., hétfő, 18.15. Dunaújváros
 • FTC-MOL Liga kiesője : március 23., szerda. Pesterzsébet
 • UTE-DHK : március 23., szerda, 18.00. Újpesti Jégcsarnok
Az elődöntők, valamint a harmadik, illetve az első helyért folyó küzdelmek helyszínei értelem szerűen nincsenek megadva, csak időpontokat tudok veletek megosztani. A két elődöntő március 26-án, szombaton kerülnek megrendezésre, 14.00 órakor és 17.30 órakor. A harmadik helyért vasárnap, vagyis egy napra rá, 27-én 16.45-kor. A döntő pedig ugyanaznap 20.15-kor.Végezetül következzék egy gyors kitekintő az elkövetkezendő sporteseményekről, amiket nem árt megjegyezni :
 • március 20. : F1. Ausztrál Nagydíj.
 • április 3. : F1. Bahreini Nagydíj.
 • április 17. : Kínai Nagydíj.
 • május 1. : Orosz Nagydíj.
 • május 7.  : Szlovákia-Magyarország. Jégkorong-világbajnokság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése